Sticla normala, antiefractie sau securizata?
Industria sticlei este intr-o continua dezvoltare de la an la an, pe piata din Romania existand zeci de modele de sticla, de diferite tipuri si grosimi, insa noi vom opta doar pentru trei tipuri de sticla pe care le folosim ca materie prima. Dorim sa conturam si sa intelegem importanta fiecarui tip de sticla, cand si unde este necesar sa fie intrebuintata.
Sticla normala, float, transparenta reprezinta tipul de sticla pe care il folosim cu regularitate in atelierului nostru, fiind cea mai intrebuintata. Fie ca alegem grosimi de 3 sau de 4 mm, sticla trebuie sa raspunda criteriilor de rezistenta si de functionalitate raportata la destinatia aleasa. Pentru usile de interior, in functie de tehnica aleasa si de dimensiune, folosim sticla de 3 mm, cu o dublura mata sau transparenta de 3 mm. De-a lungul timpului, pachetul format de 3+3 mm si-a dovedit utilitatea si consideram noi este cel mai indicat. Sticla decorativa este protejata, partea prelucrata aflandu-se la interiorul pachetului, iar intretinerea sticlei ramane una usoara. Greutatea redusa a pachetului de sticla este sustinuta usor de tamplarie. Daca dimensiunile sticlei sunt mari, factorul de rezistenta trebuie sa primeze, de aceea alegem sticla de 4 mm simpla, transparenta ori matelux, cu dublura de 3 sau 4 mm dupa caz in functie de tehnica aleasa.
Sticla antiefractie (3.1.3 mm sau 4.1.4 mm) este folosita pentru geamurile de exterior, ca un plus de siguranta impotriva furturilor din locuinta. De obicei, folosim la cerere acest tip de sticla pentru ferestrele exterioare, insa din experienta noastra de aproape doua decenii, niciun produs executat in cadrul atelierului nostru nu a fost supus spargerii cu rea vointa. Sticla antiefractie nesecurizata va avea rezistenta geamului din care este formata, adica de 3 in cazul sticlei de 3.1.3 mm si de 4 pentru sticla de 4.1.4 mm. La cerere, acolo unde este necesar, sticla antiefractie poate avea in componenta sticla securizata.
Sticla securizata (de la + 4mm). Alaturi de sticla float, simpla, sticla securizata este foarte intrebuintata in domeniul nostru de activitate, data fiind structura sa interna al carei grad de rezistenta este de pana la 8 ori mai ridicat comparativ cu sticla nesecurizata. Desi pretul producerii acesteia este un pic mai ridicat, recomandam folosirea acestui tip de sticla acolo unde dimensiunile sticlei decorative sunt mari ( usi/ferestre/pereti despartitori), grosimea permite sau, din motive de securitate, atunci cand in preajma sticlei exista copii ce pot sparge o sticla obisnuita. Desi aparent nu exista o diferenta intre sticla securizata si sticla nesecurizata, la o privire mai atenta sticla securizata prezinta perimetral muchiile cantuite ale sticlei, uneori fiind prezenta stantarea. Diferenta este data de rezistenta sporita la stresul mecanic, iar in caz de spargere comportamentul celor doua tipuri de sticla va fi diferit. In cazul sticlei nesecurizate, spargerea accidentala se va face sub forma cioburilor de sticla mari, de diferite dimensiuni, ascutite si taioase, ce pot cauza leziuni corporale serioase. Sticla securizata, este mult mai greu de spart accidental, dar, in cazul unui accident, spargerea sa se va face in mii de bucati mici de sticla, iar ranirea grava este improbabila.