Manipularea si transportul sticlei
Paradoxal, sticla este un material rezistent si in acelasi timp fragil, fiind supusa riscului de spargere sau mai grav de vatamare corporala. Totusi, daca sunt respectate normele minime de securitate in materie de manipulare si transport sticla va ajunge la destinatie in conditii sigure. Daca vorbim despre manipulare este bine sa stiti ca in procesul de taiere sticla dimensionata va fi obtinuta din foi mari de sticla. Fiind destinata incastrarii in rame (usi, ferestre), sticla va prezenta margini brute, nefinisate. In urma ruperii, muchiile sunt taioase, iar in contact cu mainile pot cauza leziuni. Militam pentru siguranta si de aceea recomandam manipularea sticlei doar cu manusi cauciucate aderente si a echipamentului adecvat si mai ales de persoane calificate. In cazul in care intr-o anumita conjuctura sunteti nevoiti sa manipulati sticla, protejati-va mainile si apucati produsul ferm, fara a-l torsiona si pe cat posibil sa mentineti sticla in plan. Sticla nu trebuie curbata, zdruncinata sau lovita. De asemenea, sub nicio forma nu asezati sticla de suprafete dure ( gresie, ciment, asfalt, etc.), ci intotdeauna lasata cu grija pe suprafete moi ( covor, parchet, carton, cauciuc, lemn, polistiren expandat, etc.) in pozitie verticala, la un grad de inclinatie intre 30-45 de grade.
Transportul sticlei trebuie executat in conditii optime cu autoturisme specializate sau, in absenta lor, cu autoturismele persoanale pe suporturi special confectionate. Probabil recunoasteti des in trafic, autoturismele de transport sticla, avand celebrul dispozitiv sub forma unui “V” intors, denumit in limbajul comun al producatorilor “capra”. Acest instrument este realizat din bare de metal rigide, verticale si orizontale, cu profile de lemn, avand un grad de inclinatie de aproximativ 45 de grade. Rolul barelor fiind acela de a asigura sticlei planeitatea necesara si reducerea torsionarii in timpul transportului. Autoturismele personale, desi nu sunt indicate pentru transportul sticlei, pot reprezenta la nevoie o solutie practica, insa numai cu respectarea conditiilor mai sus amintite. Asadar, recomandarea noastra este aceea de a folosi un suport drept, rigid format din PAL sau scanduri peste care va fi asezata sticla. Daca dimensiunea sticlei este mare si autoturismul permite, rabatati bancheta din spate si asigurati o zona plana uniforma. Cand dimensiunea este mica si sticla poate fi transportata pe bancheta din spate, pozitionati produsul in plan vertical, sprijinit pe spatar. Este necesara asigurarea sticlei pentru transport cu ajutorul chingilor, a foliei stretch sau a scotch-ului dupa caz.
Sfatul nostru este de a solicita la initierea comenzii transportul specializat pana la domiciliul dumneavoastra, fie cu autoturismele din dotarea atelierului nostru, fie prin executarea unor cutii de lemn si polistiren, apeland la firmele de curierat rapid. In functie de cantitatea ceruta, costul transportului poate fi de la gratuit si pana la costul minim pe km, utilizat de transportatorii de marfuri.