Cum masuram corect

  • Cum se masoara geamurile

Masurarea golului de geam intr-o maniera corecta este fara indoiala cea mai importanta etapa in vederea achitizionarii sticlei decorative, de aceea trebuie sa acordam o atentie deosebita acestei operatiuni. In cele ce urmeaza va vom explica ce trebuie sa stiti si ce trebuie sa faceti pentru a indeplini aceasta sarcina cu succes.

  1.  Masurarea golului de geam pentru usile interioare de lemn.

Majoritatea usilor interioare de lemn comercializate pe piata din Romania, prezinta o particularitate comuna si usor de identificat de aproape oricare dintre noi. Daca priviti usa, veti observa in zona perimetrala a golului de geam, atat pe o parte cat si pe cealalta un set de baghete de lemn ce au rolul de a fixa sticla, cate patru bucati pe fiecare fata a usii. In functie de producatorul de tamplarie, baghetele  sunt fie 4 fixe si 4 mobile, fie mobile pe ambele parti ale usii, exceptie facand decupajele atipice.

Pentru a masura sticla corect, va rugam sa folositi o ruleta sigura, fara defecte optice sau functionale, in linii drepte, avand in vedere 3 factori : grosimea sticlei, latimea si inaltimea.

Grosimea: cu baghetele sau ramele montate pe usa, masurati distanta/luftul dintre acestea, adica zona in care va intra sticla ( de regula, 4 mm, 6 mm, 8 mm )

Pentru a stabili latimea si inaltimea sticlei, identificati baghetele sau rama mobila de pe usa, chiar daca sunt prezente cuie de dimensiuni mici si, cu atentie extrageti ansamblul montat pe usa. Masurati atat pe latime cat si pe inaltime golul de geam pe 3 zone diferite dupa cum urmeaza:

Latimea: masurati golul fix de geam de la stanga la dreapta in zona de jos, in zona de mijoc si in zona de sus pentru a ne asigura ca decupajul este realizat corect. Din dimensiunea fixa este foarte important sa scadem 5 mm. De exemplu, daca am masurat latimea fixa de 550 mm, dimensiunea sticlei va fi de 545 mm.

Inaltimea: masurati golul fix de geam de sus pana jos in partea stanga, in partea de mijloc si in partea dreapta pentru a ne asigura ca decupajul este realizat corect. Din dimensiunea fixa este foarte important sa scadem 5 mm. De exemplu, daca am masurat inaltimea fixa de 1600 mm, dimensiunea sticlei va fi de 1595 mm.

Recomandarea noastra este sa masurati de doua ori pentru a elimina surprizele neplacute. 

Asadar, masura corecta a sticlei trebuie sa fie sub forma :  grosime x latime x inaltime

 

2. Masurarea golului de geam pentru usi sau ferestre de  Lemn/ PVC/ Aluminiu cu sticla termopan

Cel mai simplu mod de a afla dimensiunile de sticla este de a adresa intrebarea direct producatorului de tamplarie. In caz contrar, va rugam sa apelati la un lucrator profesionist din domeniu sau sa solicitati sprijinul profesionistilor din cadrul atelierului nostru.  Spre deosebire de sticla obisnuita simpla sau dublata, unde grosimea nu este restrictiva, la sticla termoizolanta, grosimea joaca un rol important si trebuie sa fie exclusiv cea permisa de tamplarie, 2-3-4 mm pot influenta montajul.

Daca doriti sa masurati, iata ce trebuie facut :

  • Pentru tamplaria cu sticla existenta : Desfaceti cu grija baghetele folosind o lama rigida de cutit. Incepeti cu baghetele lungi in zona centrala a acestora, flexandu-le usor. Daca tamplaria este de lemn, mai mult ca sigur baghetele sunt prinse in cuie, uneori exista posibilitatea ca la montaj sa fi fost folosit si silicon care trebuie taiat cu un cutter. Dupa ce indepartati baghetele lungi, incepeti cu bagheta mica de jos,  o scoateti, apoi asigurati sticla ( rugati pe cineva sa o tina, sa nu cada) si scoateti bageta de sus. Daca exista cale ( bucati de plastic dreptunghiular), tineti cont de pozitia acestora, ulterior trebuie a fi puse in fix aceleasi pozitii. Scoateti sticla, masurati grosimea, masurati latimea si inaltimea. Montati sticla, urmarind pasii in ordine inversa ( cale, sticla, cale, baghete mici, baghete mari)
  • Pentru tamplaria fara sticla: Masurati distanta dintre bagheta si rama fixa ( de regula, 20 mm,   24 mm, 38 mm, 42 mm, 44 mm), extrageti baghetele lungi folosindu-va de o lama rigida de cutit,apoi baghetele scurte.  O data scoase baghetele, masurati latimea fixa din care scadeti 1 cm; masurati inaltimea fixa din care scadeti 1 cm (10 mm). De exemplu: cu baghetele scoase, daca latimea fixa este de 500 mm, sticla va avea cota de 490 mm, iar pentru inaltimea fixa de 1200 mm, sticla va avea 1190 mm.

Dimensiunile sticlei termoizolante trebuie sa fie sub forma Grosime x Latime x Inaltime.

Sfat: Folositi doar rulete sigure, nu folositi  instrumente de masurat de tip rigla, metru de croitorie sau de tamplarie.