Intretinerea sticlei decorative

  • Cum se intretine sticla decorativa

         Ca orice bun pe care il avem in casa si care trebuie curatat, sticla decorativa nu poate face nota discordanta, fiind la randul sau supusa intretinerii ocazionale. Respectand  cateva indicatii simple, va veti bucura ani intregi de aspectul de “nou” al sticlei.

        Ca regula generala pe care o folosim in atelierul nostru, sticla decorativa este realizata din materiale premium si prin tehnologii moderne ce permit un grad sporit de rezistenta la stresul mecanic. In cazul sticlei sablate folosim in peste 90% din cazuri o dublura de sticla float ca mijloc de protectie impotriva petelor, a prafului, a urmelor de sebum, a stropilor ajunsi accidental pe suprafata sticlei. Partea prealucrata va fi la interiorul a doua foi de sticla, imposibil de atins.

Intretinerea sticlei:

  • Sticla sablata nedublata – Fiind un procedeu mecanic, sablarea este supusa riscului de a se pata. Totusi, daca din diferite motive ati optat pentru sticla sablata nedublata, stergerea acesteia se va face cu servetele si solutie de curatat sticla ( Rivex, Clean, etc..) sau cu apa obisnuita, dar niciodata cu agenti chimici de tip acetona/alcool tehnic. Pentru a o curata, pulverizati solutia de geam uniform pe intreaga suprafata a sticlei, ulterior stergeti cu servetele in linii ample, fara a insista pe o anumita zona. Miscarile pot fi de la stanga la dreapta in zig-zag, de sus pana jos sau prin miscari circulare. Finalizati procesul cu un alt set de servetele uscate, pana ce zona sablata se va usca.

 

  • Sticla sablata dublata– Intretinerea sticlei sablate dublate (“sandwich”/”duplex”) este de departe cel mai usor lucru de facut. Puteti folosi lavete de microfibra sau servetele, apa ori substante de spalat geamurile (Rivex, Clean, etc..). Pentru a o curata, pulverizati apa/detergentul de spalat geamurile direct pe laveta sau servetel si stergeti sticla. Nu recomandam stropirea geamului abundent, pentru a preintampina astfel intrare lichidului la baza sticlei. Chiar daca este dublata si lipita perimetral cu banda dublu adeziva, sablarea poate trage umezeala formand mici pete la baza sticlei.

 

  • Vitraliile overlay & vitraliile cu cristale. Fie ca sunt dublate sau nu, vitraliile prezinta la exterior si in relief fire metalice adezive. In contact abundent cu apa sau substante de spalat geamurile, firele metalice se pot desface, desi acestea o data lipite sunt deosebit de rezistente. Sfatul nostru este acela de a pulveriza apa/lichid de spalat direct pe laveta de microfibra sau servetel si stergeti cu miscari ample suprafata vitraliului, finalizand procesul cu un servetel moale-uscat. . De asemenea, este interzisa folosirea agentilor chimici de tipul acetonei sau alcoolului tehnic.

 

  • Sticla termopan. Sticla decorativa ( sticla sablata/vitraliile) incastrata in sticla termopan se intretine ca orice alt geam obisnuit pe care il aveti in casa si poate fi spalata oricum si cu orice tip de substanta de spalat sticla. Aflandu-se la interiorul pachetului termopan, partea prelucrata a sticlei nu poate fi atinsa si nu se poate murdari.